Wat flikker jij in je lichaam?

Hoe behandel je je lichaam? ‘Flikker’ je er af en toe iets in of ben je je bewust van het feit dat het belangrijk is om er goed bij stil te staan wat jij in je lichaam stopt?

Ik was laatst in de gym samen met een vriendin, en terwijl we een gesprek hadden vroeg ze aan mij: ‘Gwen, ik ben opzoek naar iets, wat ik even tussendoor in mijn lichaam kan flikkeren als ik het druk heb. Gewoon even iets waar ik niet over na hoef te denken, dat het lekker opschiet en dat ik gewoon zo klaar ben.’ Dit bracht ons in een gesprek hierover en daardoor ging ik er zelf ook weer even goed over nadenken. Wat betekent dat nou eigenlijk? ‘Ff iets in je lichaam flikkeren’… Ik deelde mijn gedachtes erover ook met haar: waarom zou je dat überhaupt willen? Wat heb je eraan en bovenal, wat heeft je lichaam daaraan? 

Dit onderwerp is niet nieuw, deze vraag is mij al wel vaker gesteld. Wellicht in een andere formulering maar met dezelfde achterliggende gedachte. Mensen zijn namelijk vaak opzoek naar een snelle oplossing, voor welk probleem dan ook. In dit geval is dat dat er gegeten moet worden en men daar niet over na wil hoeven denken. Het liefst gebeurt dit ook op een zo snel mogelijke manier. Ik geloof dat alle mensen een ziel hebben. Wie ben jij? Je bent niet je lichaam die uiteindelijk verdwijnt… Als jij in de spiegel kijkt, wie kijk jij aan? Wie hoort jouw gedachtes? Waar het mij hier om gaat is dat het belangrijk is om je bewust te worden, zowel over wie je bent als wat je in je lichaam stopt. Uiteindelijk wordt niemand er gelukkig van om ‘ff wat in je lichaam te flikkeren’ dus waarom zou je dat jezelf aandoen? 

Om het op een simpele maar juiste manier te vergelijken, kan je zeggen dat je lichaam je eigen huis is. Of je het ziet als een huis, een paleis of een tempel is natuurlijk helemaal up to you. Feit is, dat iedereen woont in zijn eigen huis en een huis heeft verzorging nodig. Net als dat de meeste mensen die een huis hebben dat onderhouden en op hun eigen manier leuk aankleden. Hier wordt door de meeste mensen redelijk wat aandacht aan geschonken. Met ons lichaam is dat daarentegen vaak niet het geval. Ons lichaam wordt gezien als iets wat er maar bij hoort en er wordt heel vaak niet op een liefdevolle manier mee omgegaan. 

Voor mij heeft het goed verzorgen van je lichaam juist veel te maken met zelfliefde. Hoe ga je om met jouw huis, oftewel het prachtige lichaam wat je gekregen hebt en wat jij hier ronddraagt op de aarde? Het lichaam wat je gekregen hebt is hetgeen wat ervoor zorgt dat jij kan doen wat je wil doen, dat je kan gaan en staan waar jij wil. Hoe mooi is het dan ook om je lichaam te beschouwen als je kind, of je moeder of een geliefde. Hoe zou je er dan mee omgaan? Als je hier over nadenkt zullen de meeste mensen dan waarschijnlijk veel meer aandacht eraan besteden om die persoon te verzorgen en het fijn te laten hebben. Waarom is het dan zo moeilijk om dat voor onszelf zo in te zien? Dat heeft natuurlijk voor een heel groot deel met bewustzijn te maken, met zelfliefde en met name heeft dat te maken met het feit dat men overal even snel een oplossing voor wil hebben. 

Maar, gezond leven en goed voor jezelf zorgen in alle opzichten, of dit nou je seksleven, je voeding, beweging of mind training is, dat zijn geen dingen die je even snel doet. Dat zijn dingen waar je mee gaat oefenen en waar je door er bewust bij stil te staan juist alle voordelen van mee krijgt. Als je je hiervan bewust bent krijg je er steeds meer verdieping in en ga je dus ook meer zelfzorg creëren. Je zal dan merken dat je zelf goed voor je lichaam wil zorgen omdat je merkt hoe belangrijk dat is, vooral op het moment dat je ouder wordt. Het is niet vanzelfsprekend dat dingen gaan zoals ze gaan als we er ‘ff wat in flikkeren’. 

Over dit onderwerp wil ik graag meegeven: hoe ga je hiermee om op het gebied van voeding. Ga eens bij jezelf na hoe vaak jij de gedachte hebt om even snel iets in je lichaam te flikkeren? Doe je dit dan ook echt en allerbelangrijkst: hoe voel je je daarna? Het is natuurlijk belangrijk om te beseffen dat dit iets is wat bijna iedereen wel eens doet en het is dus niet iets ‘ergs’. Wel is het van belang om je ervan bewust te worden en om te voelen in je lichaam wat er precies gebeurt. Ga bij jezelf na of je mind er tevreden mee is en of je lichaam verzadigd is. Op het moment dat dat antwoord ja is, is dat natuurlijk helemaal prima. Is dat niet zo? Dan is het heel interessant en leuk om voor jezelf te onderzoeken of je daar misschien verandering in zou kunnen en willen aanbrengen!