Superfood maca

Lepidium meyenii, Peruaanse ginseng ofwel: maca! Maca is een superfood wat steeds populairder wordt vanwege de ontzettend veel positieve eigenschappen die het met zich mee brengt. Maar wat is het nou precies en op welke manier kan het bijdragen aan onze gezondheid? 

Maca is een wortelgewas afkomstig uit het Andesgebergte in Peru. Het is een familie van de broccoli. Er is veel onderzoek gedaan op het gebied van hormonen en maca en daaruit kwamen veel gezondheidsvoordelen. Een wondermiddel is het natuurlijk niet, maar als je maca toevoegt aan je gezonde leefstijl waarin je gezond eet en genoeg beweegt, dan kan het zeker een hele positieve werking hebben! Hoe dat kan? Maca is een adaptogeen: dat betekent dat het de hormonen bijstuurt en reguleert. Ook reguleert het stress, wat vaak de voorloper is van veel verschillende dingen die er mis gaan in je lichaam. Er zijn een aantal situaties waarin maca extra bevorderend kan zijn, met name voor vrouwen. 

Ten eerste wordt maca vaak gebruikt na je 35e of als je stopt met de pil, aangezien het bijdraagt aan het reguleren van de hormonen. Ook als je net bent bevallen en geen borstvoeding meer geeft is de toevoeging van maca in je voedingspatroon ontzettend waardevol! Dit zijn namelijk precies situaties waarin je meer stress zou kunnen ervaren, waardoor je endocrien stelsel wat trager kan gaan werken.  

Maar niet alleen op het gebied van gezondheid komt maca van pas, het wordt ook wel de Peruaanse viagra genoemd. Het stimuleert namelijk, vanwege de lustopwekkende stoffen die het bevat, het libido. Iets waar waarschijnlijk niemand iets op tegen zou hebben…

Buiten de hierboven genoemde gezondheidsvoordelen en andere positieve eigenschappen is maca ook ontzettend aan te raden op het moment dat je concentratieproblemen hebt. Ook als je je een beetje wazig voelt in je hoofd of last hebt van moodswings, kan de toevoeging van maca aan je voedingspatroon hele positieve effecten met zich mee brengen. 

Maca bestaat in rode, gele, paarse en zwarte varianten en vaak wordt het verkocht als een poeder. Heel belangrijk bij het kopen van maca is dat het van biologische oorsprong is en dat het afkomstig is uit Peru. Veel superfoods komen uit China maar dit zijn vaak niet superfoods van de beste kwaliteit. Let daar dus goed op! 

Ik kan me voorstellen dat je graag maca zou willen toevoegen binnen je voedingspatroon, maar er niet helemaal uitkomt hoe je dit het beste tot je kan nemen. De beste manier is een hele simpele: blend het gewoon door je smoothie! Zie hieronder een recept voor een heerlijke vegan smoothie die je hormonen balanceert en je een flinke energie boost geeft!  

Happy Hormone smoothie met framboos, chocola & maca 

Voor 2 personen

Bereiding: 5 min

Ingrediënten:

1/2 pakje diepvries frambozen

2 EL rauwe cacao

1/2 EL maca poeder

2 EL hennepzaad

1 handje spinazie

1 TL kaneel

8 druppeltjes stevia (natuurlijke zoetstof zonder calorieën)

300 ml havermelk of ongezoete amandelmelk

Bereiding:

Doe alles in de blender en blend tot je een mooie gladde smoothie hebt.

Tip! Halveer de melk en je hebt een super basis voor een smoothie bowl.

Voeg er dan eventueel nog wat nootjes en wat stukjes banaan aan toe. Enjoy!