AuteurGwendala GosligaCategorieMoeilijkheidsgraadBeginner
Opbrengsten1 portie
Totale tijd7 minuten

Green flax seed smoothie

Dit recept is voedzaam, lekker en uiteraard erg gezond. De lijnzaad in deze smoothie zorgt voor een verzadigd gevoel voor langere tijd.
Met name als je lijnzaad als ‘hele’ zaadjes koopt en deze zelf fijnmaalt in de blender heeft het een heel gezonde werking op het lichaam.
Het verschil met lijnzaad als gebroken zaadjes kopen en lijnzaad zelf ‘breken’ is eigenlijk heel simpel: gebroken lijnzaad oxideert snel en verliest zodoende de
gezonde werking. Dat is zonde natuurlijk! Al helemaal omdat het in principe net zo makkelijk is om lijnzaad als hele zaadjes te kopen en te zorgen dat je ze
zelf stuk maakt in de blender. Wat doet lijnzaad dan precies, op het moment dat je het verwerkt in bijvoorbeeld een smoothie zoals deze?
Ten eerste is het heel goed voor de darmen; het draagt bij aan het verwijderen van afvalstoffen in het spijsverteringskanaal en stimuleert zo de spijsvertering.
Het verzadigende gevoel dat het geeft helpt uiteraard bij het afvallen, aangezien je minder de neiging krijgt om (ongezonde) tussendoortjes tussen de maaltijden door te eten.
Ook dragen de vezels in lijnzaad natuurlijk bij aan het verbeteren van de darmflora.
Lijnzaad bevat daarbij buiten verschillende B-vitamines en belangrijke vetten omega-3 vetten;
en laat dit nou nét hetgeen zijn waar men vaak een tekort aan heeft.
En last but not least, kan lijnzaad een belangrijke rol spelen op het gebied van het in balans houden van de vrouwelijke hormonen!
Het bevat namelijk lignanen, dit zijn bepaalde stoffen die de werking van de cellen stimuleert om te zorgen dat ze doen wat ze moeten doen.
Tot slot nog even over het verschil tussen ‘gebroken’ en ‘heel’ lijnzaad. Het is van belang om lijnzaad gebroken binnen te krijgen, aangezien de zaadjes zo klein zijn dat
ze het lichaam kunnen verlaten zonder enige functie voor het lichaam te hebben gespeeld. Koop dus voor optimaal effect lijnzaad in de hele vorm en breek het
in de blender bijvoorbeeld in een smoothie als deze!

Ingrediënten

 2 koppen spinazie
 1 sinaasappel
 2 eetlepel lijnzaad
 ½ avocado
 300 ml water
1

Doe als eerste de spinazie in de blenderkan en daarbovenop de overige zwaardere ingrediënten. Blend op de smoothie stand voor een minuut of 2 en geniet van deze voedzame smoothie!