Plantaardige Zuivelproducten

Het vervangen van zuivel voor een plantaardig alternatief is iets wat meer en meer gedaan wordt tegenwoordig. De supermarkten liggen vol met veel verschillende opties om zuivel te vervangen voor een ‘vegan’ alternatief. Maar wist je al hoe makkelijk en gezond het is om zelf je plantaardige zuivelproducten te maken? Lees alles over de gezondheidsvoordelen én het gemak hiervan in deze blog! 

Er zijn verschillende redenen waarom de keuze voor een plantaardig alternatief in plaats van zuivel steeds gebruikelijker is. Voor mij persoonlijk is het onder andere omdat mijn lichaam beter reageert op plantaardige producten. Daarbij speelt ook het milieu voor mij een belangrijke rol, plus hoe we omgaan met de dieren tegenwoordig. Het feit dat wij mensen zuivel willen consumeren en vlees willen eten, zorgt voor veel dierenleed en naar mijn mening is het belangrijk om daarbij stil te staan en rekening mee te houden. 

Natuurlijk is het prima om af en toe zuivel te consumeren en daarnaast ook deels te kiezen voor alternatieve opties. Maak voor jezelf bijvoorbeeld de afweging om als je graag yoghurt of kaas eet, te kiezen voor een plantaardige melk in je cappuccino! De mythe dat het lichaam zuivel nodig heeft vanwege calcium is namelijk helemaal geen waarheid. Wat wel een goede bron van calcium is, is groene bladgroente! De calcium in groene bladgroente is zelfs makkelijker op te nemen voor je lichaam dan dierlijke zuivel. Een groene smoothie is dan ook een hele goede en gezonde keuze om calcium binnen te krijgen. 

Daarbij draagt zuivel bij aan de slijmvorming in je slijmvliezen, iets wat vooral nu met verkoudheden in het begin van de herfst niet bevorderlijk is. Het is dus handig om hierbij stil te staan en niet al te veel zuivel te gebruiken. 

En hoe zit het dan met het verschil tussen plantaardige producten kopen in de supermarkt, of deze zelf maken met behulp van een blender? 

Hoe fijn en goed het ook is dat supermarkten een steeds groter assortiment van plantaardige producten aanbieden, toch zijn er kleine addertjes hier die niet iedereen zich realiseert. Het is natuurlijk altijd handig om een pak amandelmelk in de voorraadkast te hebben staan, maar zodra je je beseft dat de inhoud van zo’n pak vaak maar 2% amandel bevat, ga je je toch afvragen wat er dan wél in zit… Vaak is dit suiker en andere toevoegingen; wat natuurlijk helemaal niet nodig is! Zodra je erachter komt hoe makkelijk het is om dit zelf te maken, én je daarbij bedenkt dat dit vele malen gezonder is dan de producten uit de supermarkt, wil je niet meer anders! 

Bij deze een simpel recept om zelf havermelk te maken – ongeveer 1 liter 

Ingrediënten

  • 1,2 liter water
  • 115 gram havermout
  • Mespuntje zeezout (beste Himalaya of Keltisch zeezout) 
  • Halve theelepel vanille poeder
  • Snufje kaneel 

Doe alle ingrediënten in de blender en blend voor ongeveer 1 minuut. 

Na het blenden zeef je het pulp van de havermout eruit met behulp van een speciaal notenzakje, óf: heel easy: gebruik bijvoorbeeld een waszak waar je o.a. bh’s in kunt wassen. 

Het pulp wat overblijft zou je ook nog kunnen gebruiken om koekjes of pannenkoeken mee te bakken ;). Deze home-made havermelk kun je in een glazen fles 2-3 dagen bewaren in de koelkast. 

Variatietip: maak een lekker warm havermout ontbijtje met je zelfgemaakte havermelk om de koude herfstdagen goed te beginnen!