Minder stress ervaren én afvallen met behulp van groene smoothies!

De mens is tegenwoordig maar druk, druk, druk. De agenda zit helemaal volgeboekt en een momentje van rust voor onszelf zit er niet heel vaak in. Helaas heeft deze stress dat een mens ervaart nóg meer invloed op je gemoedstoestand en op je lichaam dan je zou verwachten. De cravings naar suiker, zout en vet nemen snel toe op momenten van stress omdat je hiermee ‘denkt’ alle emoties te onderdrukken. Maar ook als zonder het consumeren van de wat minder gezonde dingen afvallen niet wil lukken, is het toch goed om eens even aan de bel te trekken! 

De respons op stress van veel mensen is niet meer helemaal zoals deze zou moeten zijn vergeleken met vroeger, omdat er veel dingen zijn verstoord in het systeem. Dit maakt dat wanneer je veel stress ervaart, afvallen vaak een stuk lastiger wordt. Wat er gebeurt is het volgende: je lichaam komt vanwege de stress in een paniekreactie, het wil je beschermen en maakt daardoor allerlei hormonen aan, waardoor je lichaam in uiterste alertheid wordt gebracht. Het stresshormoon cortisol gaat omhoog en ook de bloedsuikerspiegel stijgt. Er wordt hierdoor meer insuline geproduceerd en je krijgt zin om te gaan eten. 

Het feit dat veel mensen te veel stress ervaren is dus vaak een van de redenen dat afvallen niet wil lukken. We zijn tegenwoordig eerder ‘human doings’ dan ‘human beings’, we staan altijd en voor alles in de doe-stand. De aandacht gaat vaak eerst naar de kinderen, het gezin en/of werk en pas heel ver ergens erachteraan komen wij zelf pas aan de beurt. En dat wil eigenlijk niemand natuurlijk! Hoe pak je dat nou aan, om betere keuzes te maken naar jezelf en minder stress te ervaren? 

Simpele dingen als op tijd naar bed gaan en af en toe even een momentje van me-time in lassen zijn al stappen in de goede richting. Zet af en toe een streep in je agenda om even een boekje te lezen of te zitten met een kopje thee. Al is het maar een half uurtje! 

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de inname van snelle suikers. Hoe lekker het ook kan zijn, zorg ervoor om niet te veel dingen als chocola en ook al het lekkers wat vooral nu richting de feestdagen langs gaat komen, te eten. 

Deze bovenstaande ‘tips’ zijn hoogstwaarschijnlijk niet nieuw bij de meeste mensen. Iets wat nog iets minder bekend is, is het positieve effect van de groene smoothie! Het is eigenlijk heel simpel: in groene bladgroentes zit chlorofyl (het plantenbloed) wat wordt gedragen door magnesium. En laat het nou net zo zijn dat magnesium hét ontspanningsmineraal is voor ons mensen. Dus hoe fijn is het, dat wij door het eten of drinken van planten/bladgroentes allemaal anti-stress mineralen binnen krijgen wat ons stresslevel kan verlagen! 

Voeg groene smoothies toe aan je dagelijkse menu of vervang een maaltijd door een smoothie. Dit kan zowel door de smoothie te drinken, maar maak voor de variatie je smoothie ook eens iets dikker en maak er een bowl van, afgetopt met vers fruit en noten en/of zaden. Dit kan je een hele goede boost geven om de stress levels te verlagen. Het kalmeert je lichaam, verlaagt de bloedsuikerspiegel op momenten van stress en dit maakt afvallen een stuk makkelijker!  

Zie recept hieronder van Greenyourself voor een frisse romige groene smoothie!

Sweet & easy green smoothie – 1 liter

Ingrediënten

  • 2 handjes spinazie (ca 100 gram)
  • ¼ ananas, incl. harde kern, geschild en grove stukken of 200 gram bevroren ananas
  • 1 banaan, gepeld, in grove stukken
  • ½ limoen, reepje schil 2-3 cm + het sap
  • 500 ml (bron) water

Doe eerst de spinazie in de blenderkan en voeg daarna de overige ingrediënten toe. Blend ongeveer 1 minuut tot een gladde smoothie.