Eet en drink alle kleuren van de regenboog!

Elke kleur van voedsel en/of sap heeft een functie, wat het eten en drinken van alle verschillende kleuren ontzettend belangrijk maakt.

Voedsel heb je in tal van verschillende kleuren. Iedere kleur oefent rechtstreeks invloed uit op ons lichaam. Er is veel te vertellen over de individuele voedingseigenschappen van groenten en fruit, maar dat is vaak lastig om te onthouden. In deze blog deel ik een overzicht om duidelijk te hebben welke kleur waarvoor goed is. Zoals je aan de kleuren en eigenschappen kunt zien, is het ontzettend belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten en drinken! Met drinken bedoel ik uiteraard sappen en/of smoothies -;)

Rood voedsel:

Versnelt de circulatie, zorgt voor levensenergie. Rode producten zijn goed voor het hart en bloedvaten. Ze zijn rijk aan ijzer en daardoor goed voor mensen met bloedarmoede en mensen met een tekort aan uithoudingsvermogen. Ze verhogen de vitaliteit en reinigen het bloed.

Voorbeelden: Rodekool, tomaten, paprika, pepers, cranberry, kersen, watermeloen, bieten, frambozen, rabarber, rode linzen, rode uien, kidneybonen.

Oranje voedsel:

Oranje producten zijn rijk aan enzymen, die een gezonde eetlust en de spijsvertering bevorderen. Ze bevatten veel vitaminen die energie geven, een gezond libido stimuleren en het immuunsysteem helpen versterken.

Voorbeelden: Pompoen, wortel, sinaasappels, abrikozen, mandarijnen, perziken, nectarines, paprika, oranje linzen.

Geel voedsel:

Werkt harmoniserend, laxerend en reinigt het lichaam. Het zorgt voor een heldere geest en een goed humeur. Gele voedingsmiddelen helpen het lichaam te ontgiften.

Voorbeelden: Paprika, citroen, ananas, appel, banaan, mango, papaja, gele pompoen, kurkuma, gele linzen, mais.

Groen voedsel:

Groen voedsel reinigt het bloed en doodt bacteriën. Werkt ontspannend op ons lichaam onder andere door de hoeveelheid magnesium wat het bevat.

Groene bladgroenten: Andijvie, boerenkool, snijbiet, spinazie, waterkers, kiemen, tarwegras, avocado, broccoli, komkommer.

Blauw voedsel:

Verkoelt en ontspant het lichaam. Blauw voedsel bevordert de slaap en zorgt voor een ontspannen nachtrust. Tevens helpt blauw voedsel tegen hoofdpijn en het verbetert de hersenfunctie.

Voorbeelden: Blauwe bessen, pruim, blauwe druiven, rozijnen, jeneverbessen.

Paars voedsel:

Paars voedsel helpt bij creativiteit ontwikkeling en werkt antibacterieel.  

Voorbeelden: Bramen, paarse pruimen, druiven, aubergine, kool, vijgen, bietjes, jeneverbes, vlierbes.