Chlorella! Wat is het en wat doet het voor je lichaam?

Een heel bijzondere superfood waar veel mensen waarschijnlijk al het een en ander over gehoord hebben. Maar waarom is juist dit zo ontzettend goed voor het lichaam en hoe kan je dit het beste in je voeding verwerken?

Chlorella is voor ieder mens een ontzettend waardevolle toevoeging binnen het voedingspatroon, en met name voor vrouwen van 40+. Dit heeft een aantal redenen. Chlorella is een alg met een Aziatische oorsprong. Deze zoutwateralg is al ongeveer 2,5 miljard jaar te vinden in rivieren en meren in Oost-Azië. Vanwege het feit dat chlorella zich ontzettend goed kan aanpassen aan verschillende extreme omstandigheden heeft het een ontzettend krachtige werking.

Ten eerste is chlorella een heel belangrijke bron van chlorofyl, hetgeen wat ook bladeren een groene kleur geeft. Maar chlorofyl is veel meer dan alleen maar de groene kleurstof. Doordat het letterlijk te definiëren is als omgezet zonlicht, kun je wel nagaan hoe dit een positief effect heeft op ons lichaam! Chlorofyl draagt onder andere bij aan het gezond houden van het bloed, de spijsverteringsorganen, en bij de lever en de nieren.

Daarbij is het met name voor vrouwen van 40+ een ontzettend waardevolle superfood. Bij het proces van ouder worden neemt de productie van nucleïnezuren in het lichaam af. Deze stofjes, DNA en RNA, spelen een belangrijke rol in het lichaam omtrent het reguleren van de lichaamscellen en de bouw en de functie ervan. Chlorella zorgt ervoor dat deze stofjes in stand worden gehouden en draagt zodoende bij aan het verhogen van de kwaliteit van celvorming. Dit zorgt er onder andere voor dat het verouderingsproces vertraagd kan worden. En laten we eerlijk zijn: wie wil dat nou niet?

Het is een feit dat chlorella veel gezonde eigenschappen heeft. Maar wat maakt het qua voedingsstoffen zo onvervangbaar tegenover andere (groene) groentes? Chlorella bevat onder andere bijna álle vitamines, veel verschillende mineralen, enzymen, aminozuren, vetzuren, eiwitten en anti-oxidanten. Een essentieel verschil ten opzichte van groene groentes is dat chlorella de allergrootste hoeveelheid chlorofyl bevat. Zoals eerder genoemd heeft chlorofyl veel gezondheidsvoordelen voor het lichaam. Buiten deze positieve eigenschappen werkt chlorofyl ook erg bevorderend bij het herstellen van de darmflora. Gebaseerd op het feit dat de darmen ook wel beschouwt kunnen worden als het ‘hart’ van de gezondheid is dit natuurlijk ontzettend belangrijk!

Tot slot heeft chlorella een ontgiftende werking. Op het moment dat het lichaam te veel zware metalen bevat zoals kwik of lood, of giftige stoffen als bestrijdingsmiddelen, kan chlorella hier een hele goede herstellende rol in spelen. Chlorella is dus een makkelijke en natuurlijke manier om deze stoffen uit het lichaam te verwijderen!

Dat deze groene superfood tegenwoordig bijna onmisbaar lijkt in een gezond voedingspatroon is duidelijk. Maar hoe verwerk je dit het makkelijkst in je gerechten? Buiten dat het natuurlijk mogelijk is om chlorella in capsules te slikken, is een andere optie om chlorellapoeder door je smoothie te blenden. Het geeft de (groene) smoothie hierdoor een extra boost en er zijn veel recepten waar het heel goed aan toegevoegd kan worden!

Veel redenen dus om deze superfood aan je voedingspatroon toe te voegen, met name aangezien het in deze tijd ontzettend belangrijk is om je immuunsysteem een boost te geven. En laat chlorella nou nét hetgeen zijn wat als geen ander het immuunsysteem kan versterken!